IVA en el comerç electrònic: què ha canviat l’1 de juliol de 2021?

Atenció! A partir de l’1 de juliol entra en vigor una nova normativa de caràcter europeu que afectarà les teues compres en línia. Vols saber en què consistix? Continua llegint!

Independentment del valor de les mercaderies que compres, si resideixes a la Península i les Balears, a partir de juliol hauràs de pagar l’IVA d’importació per totes les compres que faces per internet fora de la UE o a les Canàries, Ceuta o Melilla. 

S’eliminarà, per tant,  l’exempció de l’IVA en la importació d’enviaments amb un valor de fins a 22 €. i a partir de l’1 de juliol també pagaran IVA  els enviaments per davall de 22 €.

Com a novetat, la nova normativa introdueix dos procediments diferents amb l’objectiu de facilitar el pagament de l’IVA dels teus enviaments amb un valor menor de 150 € procedents de fora de la UE o de les Canàries, Ceuta o Melilla. 

1. Pagament de l’IVA a Correos quan arriba la mercaderia.

2. Pagament de l’IVA a la plataforma electrònica en el moment de la compra.

Important! Per als enviaments amb un valor superior a 150 € euros, esta normativa no suposarà cap canvi.

Continua llegint! 

Preguntes freqüents

Com he de pagar l’IVA dels enviaments amb un valor menor de 150 €?

Hi haurà dos procediments diferents amb l’objectiu de facilitar el pagament de l’IVA dels teus enviaments amb un valor menor de 150 € procedents de fora de la UE o de les Canàries, Ceuta o Melilla. 

1. Pagament de l’IVA a Correos quan arriba la mercaderia.

2. Pagament de l’IVA a la plataforma electrònica en el moment de la compra.

Pagament de l’IVA a Correos quan arribe la mercaderia

L’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) autoritzarà Correos a tramitar el despatx i cobrament de l’IVA d’este tipus de mercaderia en nom teu en el moment de l’entrega dels paquets.  

Els destinataris rebran al seu domicili els enviaments previ pagament de l’IVA i d’una taxa de despatx postal (cobrament de Correos per la gestió dels tràmits necessaris en el moment de la importació). 

Com es fa el pagament previ a l’entrega? 

Des de Correos volem posar-te les coses fàcils! Per això, hem desenrotllat un sistema de pagament a través de l’app de Correos on et podràs registrar i fer el tràmit corresponent. L’objectiu d’esta app és agilitar el procés d’entrega i que rebes els teus enviaments en el menor temps possible. Els càrrecs de gestió seran d’1,24 € + l’impost corresponent des del 09/08/2022.

Baixa l’app de Correos

Pagament de l’IVA a la plataforma electrònica en el moment de la compra

La botiga en línia fora de la UE en la qual faces les teues compres també et pot facilitar l’abonament d’este impost en el moment en què pagues comanda. Estes empreses són les responsables de fer arribar el teu pagament a l’AEAT a través d’un procediment anomenat “Finestreta única d’importació IOSS” (Import One Stop Shop, en anglés). 

Com accedixen els venedors a este tràmit?

Les plataformes en línia s’han de registrar en l’Administració tributària a fi d’obtindre un número d’identificació (“núm. d’identificació d’IVA / núm. IOSS” ) necessari per a procedir al tràmit. Este serà el número que comunicaran a l’operador postal del país d’origen perquè este, al seu torn, informe el del país destinatari sobre el tipus de mercaderia que reben en la documentació adjunta a l’enviament. 

Posteriorment, Correos t’entregarà l’enviament al teu domicili. 

Com he de pagar l’IVA dels enviaments amb un valor superior a 150 €?

Per als enviaments amb un valor superior a 150 € euros, esta nova regulació no suposarà cap canvi. Tots els destinataris de les mercaderies d’esta modalitat hauran de pagar l’IVA i l’aranzel corresponent com ho fan en l’actualitat. 

Correos es posarà en contacte amb tu perquè decidisques si vols que fem els tràmits davant de la duana a nom teu o si preferixes utilitzar altres vies.  

Recorda que en este procediment també s’inclouen els enviaments subjectes a impostos especials (tabac, alcohol...) o a controls addicionals de seguretat (farmàcia, sanitat...) o que l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT) preveja per qualsevol altre motiu.

Més informació sobre la nova normativa sobre IVA en el comerç electrònic

Consulta tota la informació addicional que necessites sobre esta nova normativa a les pàgines d’interés següents:

Fullet Ecommerce AEAT juliol 2021

AEAT: IVA i comerç electrònic; 

Portal de l’IVA de la Comissió Europea: VAT on e-commerce.