ENVIAR EN LÍNIA

Envia documents des de qualsevol dispositiu i des de qualsevol lloc amb la mateixa validesa legal.

Burofax

Enviar documents de manera urgent i segura

Carta

Envia una carta digital, ordinària o certificada

Tarjeta Postal

Enviar postals digitals a través d'internet

PREPARAR TRAMESES

Imprimeix les teves etiquetes i paga les teves trameses abans d'anar a l'oficina de Correos

PAQ 48

Lliurament en 24/48 hores, segons origen destinació

Carta certificada

Garanteix la recepció mitjançant signatura

Notificaciones Administrativas

Servei indicat per a comunicacions legals

ET PODEM AJUDAR

Emissions

Emissió

PRIMEROS CARTEROS

  • Data d'emissió: 25/10/2006
  • Procediment d'impressió: Offset
  • Paper: Autoadhesivo fosforescente
  • Mida del segell: 40,9 x 28,8 mm. (horizontal)
  • Efectes en plec: 20
  • Valor postal dels segells: 0,29 €
  • Tiratge: 2.500.000
  • Data d'edició: 25/10/2006

PRIMEROS CARTEROS

El 8 d’octubre del 1756 es van nomenar a Madrid els primers dotze carters distribuïdors de cartes per quarters. Dos-cents cinquanta anys més tard, aquesta efemèride es commemora amb l’emissió titulada Dia del segell.

Fins ben entrat el segle XVIII la forma habitual de recollir les cartes era passant per l’Administració General de Correus, on un representant postal llegia en veu alta els noms dels destinataris i exposava les llistes amb els noms d’aquells que no havien retirat els enviaments. L’acumulació de cartes sense recollir va provocar que molts particulars i ociosos es fessin càrrec de les cartes que anaven adreçades a altres persones i les lliuressin als seus domicilis. A canvi, rebien un quart de ral pel servei prestat. Per acabar amb aquesta pràctica, millorar el servei públic i assegurar el benefici de la Renda Pública, el 7 d’octubre del 1756, es van publicar les Ordenances que han de complir l’Administrador, els Escrivents, els Carters i el Mosso de l’Ofici de Cartes-sobrants de Llistes de Madrid, anomenat Carter-Major. La normativa estava formada per 19 Actes de Providència i indicava, entre molts altres punts, que es nomenarien dotze carters per repartir cartes sobrants per a cada quarter o barri en què es dividia la ciutat. Així mateix, indicava que per cada carta lliurada rebrien un quart de ral, que havien de saber llegir i escriure, viure en la demarcació del seu barri, si era possible, i fer el jurament de fidelitat al càrrec. Un altre dels punts indicava que si els destinataris de les cartes es trobaven absents de la Cort, els carters havien d’esbrinar el nou parador per fer-los arribar els enviaments. Les ordenances van rebre el vist-i-plau de Pedro Rodríguez Campomanes, en aquell moment Assessor General de la Renda de Correus i Postes, davant el qual, l’11 d’octubre del 1756, els nous carters van jurar dur a terme les seves funcions. Acabava de néixer la professió de carter. El 1798 es va concedir als empleats de Madrid l’ús d’uniforme, a càrrec seu, format per casaca blava, gira i jupa vermella, botó daurat amb una orla que deia Real Renta de Correos i al centre la paraula Cartero amb el número corresponent.

L’organització que es va establir a Madrid va servir de model per a altres grans ciutats i amb el desenvolupament dels serveis de Correus els carters van anar adquirint drets i obligacions que es van publicar en successius reglaments. Actualment són més de 34.000 i la seva figura és la més coneguda de l’organització postal.

Comparteix-lo a les teves xarxes