ONLINE BIDALI

Bidali dokumentuak edozein gailuren bitartez, edonon zaudela, kasu guztietan legezko baliotasunarekin.

Burofaxa

Dokumentuak premiaz eta segurtasun osoz bidali

Eskutitza

Bidali eskutitz digitala, arrunta zein ziurtatua

Tarjeta Postal

Posta-txartel digitalak Internet bidez bidali

BIDALKETAK PRESTATU

Inprimatu etiketak eta ordaindu zure bidalketak Correos-en bulegora joan aurretik

PAQ 48

Entrega 24/48 orduren buruan, jatorriaren eta helmugaren arabera

Gutun ziurtatua

Egiaztatu jaso dela, sinadura bidez

Notificaciones Administrativas

Legezko jakinarazpenak egiteko zerbitzu aproposa

LAGUNDU AHAL DIZUGU

Zigilu-jaulkipenak

Jaulkipena

MICOLOGÍA

  • Jaulkipen-data: 16/10/2009
  • Inprimatzeko prozedura: Huecograbado
  • Papera: Estucado, engomado, fosforescente
  • Zigiluaren tamaina: 40,9 x 28,8 mm. (horizontales) Sellos hoja bloque: 57,6 x 40,9 mm. (horizontal)
  • Paper-orriaren zigilu-kopurua: 50
  • Zigiluen posta-balioa: 0,32 €
  • Tirada: Sellos: 320.000 de cada motivo
  • Horzduna: 13 3/4

Mikologiari buruzko serieak gastronomia-kalitate handiko oso bi onddo arrunt erakusten ditu: Cantharellus cibarius-a eta Boletus pinophilus-a.

Cantharellus cibarius

“Zizahori” izena ere ematen zaio.

Txapela hori edo laranja kolorekoa da, lodia eta mamitsua da eta 4 eta 12 cm bitarteko diametroa du; hasieran ganbila da, gero zabala eta, amaieran, kopa edo inbutu forma hartzen du, ertzak izurtuta. Estipea hori kolore berekoa da; 3 eta 6 cm bitartean neurtzen du eta zilindrikoa eta lodia da. Lamelak ere horiak eta dekurrenteak dira eta luzatu egiten dira estipearen zati bat osatzeko. Mamia horixka edo zurixka da, fruta-usaina du eta zapore onekoa da.

Udaberriaren amaieratik udazkenera hazten da, taldeka, harizti, pagadi eta abarretan eta konifero-basoetako leku hezeetan, sarritan, goroldio eta orbelaren artean. Oso perretxiko arrunta da, jateko oso ona, eta normalean ez du parasitoen erasorik jasotzen.

Horia eta gastronomia-balio txikikoa den Hygrophoropsis aurantiaca-rekin edota toxikoa den Omphalotus olearius-arekin nahas daiteke.

Boletus pinophilus

“Kaskabeltz” izen arruntaz ezagutzen da. Txapelak 25 cm-ko diametroa ere izan dezake; hasieran, ganbila da eta, amaieran, laua, eta kolore marroi gorrixka du, kaoba-tonalitate batekin. Hodiak zabalak dira eta banandu daitezke; hasieran zuriak dira, gero horixkak eta, azkenik, oliba-hori kolorekoak. Estipea lodia eta mardula da eta, kasu batzuetan, haren lodierak txapelaren diametroa gainditzen du ere; krema-tonalitateko kolorea du, sare batez estalirik. Haren mamia zuria eta gogorra da (bigunagoa heldua denean), usain eta zapore atseginak ditu eta jateko oso ona da.

Pinudietan hazten da udaberritik udazkenera, euriarekin batera, baina hostozabalen azpian ere aurki daiteke.

Zaila da beste perretxiko batekin nahastea. Baliteke batzuetan arazoren bat izatea boletus aereus-etik, edulis-etik eta reticulatus-etik (guztiak ere jateko bikainak) bereizteko, baina pinophilus-a bere kaoba-tonalitateagatik ezagutu daiteke.

Partekatu zure sareetan