ENVIAR EN LÍNIA

Envia documents des de qualsevol dispositiu i des de qualsevol lloc amb la mateixa validesa legal.

Burofax

Enviar documents de manera urgent i segura

Carta

Envia una carta digital, ordinària o certificada

Tarjeta Postal

Enviar postals digitals a través d'internet

PREPARAR TRAMESES

Imprimeix les teves etiquetes i paga les teves trameses abans d'anar a l'oficina de Correos

PAQ 48

Lliurament en 24/48 hores, segons origen destinació

Carta certificada

Garanteix la recepció mitjançant signatura

Notificaciones Administrativas

Servei indicat per a comunicacions legals

ET PODEM AJUDAR

Emissions

Emissió

Tradiciones y costumbres. Mayordomía Virgen del Collado

  • Data d'emissió: 15/06/2020
  • Procediment d'impressió: Offset
  • Paper: Estucado, engomado, fosforescente
  • Mida del segell: 28,8 x 40,9 mm
  • Efectes en plec: 25
  • Valor postal dels segells: 0,65 €
  • Tiratge: 160.000 sellos

Mayordomía

Tradicions i costums.

Majordomia de la Verge del Collado. Santisteban del Puerto. Jaén.

 

            Correos, amb l’emissió d’aquest segell, dedicat a la majordomia de la Verge del Collado, dona a conèixer una de les tradicions més antigues que es conserven en terres de l’Andalusia oriental, concretament a la comarca jaenesa d’El Condado, a la població de Santisteban del Puerto. La majordomia és un costum secular que té les arrels originàries a l’Espanya medieval, doncs se sap pels Llibres Capitulars del segle XIV que ja se celebrava en aquells temps  com un conjunt de manifestacions devocionals dedicades a la Verge del Collado, la imatge de la qual es va aparèixer el 26 d’abril de 1232 al pagès Esteban Solís, que mentre llaurava les seves terres en un coll, va treure amb l’arada una campana a l’interior de la qual hi havia la talla de la marededeu. Aquest fet, un cop es va conèixer, va ser atribuït a un miracle. Aquesta imatge de la Verge va rebre el nom del “Collado” pel lloc on va ser trobada i la van declarar patrona de Santisteban.

            La majordomia té com a símbol principal el “Quadre de la Verge del Collado”. Estendard que representa la Verge i el moment de l’aparició a Solís. La tradició, celebrada any rere any en honor seu, consisteix a venerar la marededeu mitjançant un ampli elenc d’actes i de festivitats reunides dins de la majordomia. La culminació arriba a les festes de “Pascuamayo”, que acaben per a la “Vella majordomia” el dilluns de Pentecosta amb la pujada del “Quadre” al temple de Santa María. Allà, si el “Quadre” és novament  pres per una persona, que  ha de saltar i aconseguir el pal central per erigir-se en “majordom”, acompanyat per dos “compares” que agafaran els pals laterals, es produirà el començament d’una “Nova majordomia”, de manera que es renovarà l’ampli elenc de festivitats que ompliran d’alegria tota la població. El "Quadre" serà dipositat a casa del majordom i començaran les diverses festes religioses i profanes en honor a la Verge. Es faran subhastes de productes de la terra donats a la confraria; repartiment de bunyols; recollida del blat donat per la gent de la població, a càrrec de mulers i tirs de mules engalanades amb cintes de colors, amb collarets sonors de cascavells i campanetes; nomenaments de “comissaris del molí” per al denominat “Dia de la Caritat” i del “comissari dels mossos i mosses”.

            El segell reprodueix el moment en què el pal central del “Quadre” és pres pel nou majordom i els seus compares davant de la imatge de la Verge del Collado i els seus devots. Per dissenyar-lo, l’Estudio Fotográfico Navarrete ha cedit de manera desinteressada les imatges.

                                                     Text: Francisco Vicent Galdón

Comparteix-lo a les teves xarxes