ENVIAR EN LÍNIA

Envia documents des de qualsevol dispositiu i des de qualsevol lloc amb la mateixa validesa legal.

Burofax

Enviar documents de manera urgent i segura

Carta

Envia una carta digital, ordinària o certificada

Tarjeta Postal

Enviar postals digitals a través d'internet

PREPARAR TRAMESES

Imprimeix les teves etiquetes i paga les teves trameses abans d'anar a l'oficina de Correos

PAQ 48

Lliurament en 24/48 hores, segons origen destinació

Carta certificada

Garanteix la recepció mitjançant signatura

Notificaciones Administrativas

Servei indicat per a comunicacions legals

ET PODEM AJUDAR

Emissions

Emissió

CIENCIAS DE LA TIERRA Y DEL UNIVERSO

  • Data d'emissió: 13/07/2006
  • Procediment d'impressió: Huecograbado
  • Paper: Estucado, engomado, fosforescente
  • Mida del segell: 40,9 x 28,8 mm. (horizontales)
  • Efectes en plec: 50
  • Valor postal dels segells: 0,29 €
  • Tiratge: 1.000.000 de cada motivo
  • Dentat: 13 3/4

Aquest any s’inicia l’emissió d’una nova sèrie titulada Ciències de la Terra i de l’univers amb la posada en circulació de dos segells dedicats, respectivament, a Vulcanologia i Sismologia i a Cartografia derivada. Toledo.

40720061

L’estudi dels volcans i dels fenòmens que hi estan relacionats, i també l’estudi dels moviments bruscos de l’escorça terrestre, tant si són terratrèmols com si són sismes submarins (si es produeixen en zona costanera o a alta mar) són les dues àrees de què s’ocupen la vulcanologia i la sismologia. Espanya no és un país especialment afectat per aquests dos fenòmens de la naturalesa, però sí hi ha volcans extingits que aporten importants dades per estudiar els temps en què la Terra es començava a formar. Els volcans actius més coneguts són a les illes Canàries, on l’any 1971 es va produir l’última erupció en el volcà Teneguía, a l’illa de La Palma. Al nostre país, l’Instituto Geográfico Nacional (IGN) té la funció, entre altres, d’”observar, vigilar i comunicar l’activitat volcànica al territori nacional i determinar els riscos associats”. Per dur a terme aquestes tasques compte amb els equips instrumentals necessaris per detectar i mesurar els fenòmens sísmics, geodèsics i geofísics capaços de predir i descriure l’activitat volcànica. Al segell es reprodueixen l’última erupció del volcà Teneguía i un sismograma.

40720062

La cartografia s’ocupa tant de l’estudi del mapes geogràfics com de l’art i la ciència d’elaborar-los. Si els pobles primitius ja van representar amb certa precisió els accidents geogràfics i els territoris que freqüentaven, se sap que al llarg de la història de la humanitat s’ha intentat descobrir exactament la imatge del planeta Terra amb l’ajuda de científics, descobridors, mariners i militars. L’any 1986 es va promulgar la llei sobre Ordenació de la cartografia que regula la producció cartogràfica oficial. Aquesta es classifica en bàsica, derivada i temàtica. La cartografia derivada és “la que es forma per processos d’adició o generalització de la informació topogràfica continguda en cartografia bàsica preexistent”. Igual que a l’apartat anterior, l’Instituto Geográfico Nacional és l’encarregat de vetllar per aquestes competències. Quan en un mapa veiem una escala de 1:200.000 que cobreix tot el territori nacional, s’indica que en 1 cm de mapa es representen 200.000 cm del territori, és a dir 2 km d’aquest. Al segell apareix un mapa derivat de la sèrie Conjunts provincials, concretament de Toledo.

Comparteix-lo a les teves xarxes