ENVIAR EN LÍNIA

Envia documents des de qualsevol dispositiu i des de qualsevol lloc amb la mateixa validesa legal.

Burofax

Enviar documents de manera urgent i segura

Carta

Envia una carta digital, ordinària o certificada

Tarjeta Postal

Enviar postals digitals a través d'internet

PREPARAR TRAMESES

Imprimeix les teves etiquetes i paga les teves trameses abans d'anar a l'oficina de Correos

PAQ 48

Lliurament en 24/48 hores, segons origen destinació

Carta certificada

Garanteix la recepció mitjançant signatura

Notificaciones Administrativas

Servei indicat per a comunicacions legals

ET PODEM AJUDAR

Emissions

Emissió

Juegos y deportes tradicionales: Pelota valenciana. Pelota vasca

  • Data d'emissió: 16/04/2008
  • Procediment d'impressió: Huecograbado
  • Paper: Estucado, engomado, fosforescente
  • Mida del segell: 28,8 x 40,9 mm. (vertical) y 40,9 x 28,8 mm. (horizontal)
  • Efectes en plec: 25 sellos + 25 viñetas
  • Valor postal dels segells: 0,43 €
  • Tiratge: 500.000 sellos de cada motivo
  • Dentat: 13 3/4

Sota aquest epígraf es posa en circulació una nova sèrie filatèlica dedicada a recordar jocs i esports tradicionals de diferents regions espanyoles que formen part del nostre patrimoni cultural. Alguns d’aquests jocs han arribat fins als nostres dies gràcies a l’esforç de petits grups socials que han sabut preservar les seves tradicions per poder fer-les arribar a les generacions següents. Amb aquesta emissió es rememoren els jocs de pilota valenciana i pilota basca, ja que la bola o pilota és el joc més comú entre les antigues civilitzacions orientals, maies i grecoromanes. El joc de la pilota valenciana, similar al que es practica a altres regions espanyoles i països, es remunta a l’època medieval com a forma de diversió per a la noblesa i la gent del poble. Practicat al carrer o a trinquets (espais tancats) va arribar al seu moment d’apogeu durant el Renaixement. Posteriorment va anar decaient fins que a mitjan segle XIX va quedar arrelat com a joc autòcton de la regió valenciana.

30420081

La pilota valenciana es juga al carrer o en un trinquet, on dos equips d’un o més jugadors ocupen camps oposats i es llancen la pilota amb la mà per aconseguir que la falta es produeixi en el camp contrari. En la modalitat de carrer es pot jugar en raspall, galotxa i llargues. Quan es juga en un trinquet, les varietats són raspall, escala i corda i rebot.

30420082

La pilota basca es practica principalment al País Basc, Navarra i la Rioja. La varietat de pilota a mà s’ha estès per tot el territori nacional. El joc es desenvolupa en una pista anomenada frontó i els pelotaris, un o dos de cada equip, se situen en els punts reglamentaris per iniciar el servei que es fa a la sort. L’encarregat de fer el servei se situa alguns metres per darrere de la línia de servei i després de córrer endavant bota la pilota al terra i la pica amb el palmell de la mà cap a la paret del frontó. El jugador de l’equip contrari ha de continuar picant la pilota contra la paret, i així successivament, fins que un dels dos adversaris falli. Si el servei queda curt l’equip contrari guanya un punt. Segons les modalitats, els partits es juguen a una determinada puntuació estipulada en el reglament. Cada segell està unit a una vinyeta sense valor postal i formen un conjunt que reprodueix diferents moments del joc de cadascuna de les modalitats.

Comparteix-lo a les teves xarxes