ENVIAR EN LÍNIA

Envia documents des de qualsevol dispositiu i des de qualsevol lloc amb la mateixa validesa legal.

Burofax

Enviar documents de manera urgent i segura

Carta

Envia una carta digital, ordinària o certificada

Tarjeta Postal

Enviar postals digitals a través d'internet

PREPARAR TRAMESES

Imprimeix les teves etiquetes i paga les teves trameses abans d'anar a l'oficina de Correos

PAQ 48

Lliurament en 24/48 hores, segons origen destinació

Carta certificada

Garanteix la recepció mitjançant signatura

Notificaciones Administrativas

Servei indicat per a comunicacions legals

ET PODEM AJUDAR

Emissions

Emissió

JUEGOS Y DEPORTES TRADICIONALES

  • Data d'emissió: 30/05/2008
  • Procediment d'impressió: Huecograbado
  • Paper: Estucado, engomado, fosforescente
  • Mida del segell: 28,8 x 40,9 mm. (verticales)
  • Efectes en plec: 25 sellos + 25 viñetas
  • Valor postal dels segells: 0,43 €
  • Tiratge: 500.000 sellos de cada motivo
  • Dentat: 13 3/4

La sèrie Jocs i esports tradicionals s’amplia amb dues noves emissions emmarcades en el grup de llançament a distància: el llançament de barra i el tir de fona balear.

40520081

El llançament de barra va començar a gaudir d’una gran popularitat al segle XV com a forma espontània de mesurar la força i de divertir-se. Trobem el seu origen en dues àrees geogràfiques i etnogràfiques diferents: l’àrea basco-navarresa i la castellano-aragonesa. A la primera, la seva aparició es deu als treballs a les pedreres i als barrinadors que, durant les estones de descans, llançaven les seves barres de treball com a forma d’esbargiment i com a demostració d’energia i vigor. A l’àrea castellana i aragonesa, l’origen s’atribueix a les barres que feien servir els moliners per aixecar les pesades pedres del molí, que van donar lloc a pugnes per demostrar la seva força. La barra basca o palanka, registrada com a modalitat atlètica, pesa 3,5 kg i fa 1,5 m de llargada. Hi ha tres formes de llançament, però la més popular és l’anomenada donant voltes o biraka. La barra castellana, fabricada amb acer, fa 0,75 m i el seu pes mínim és de 5 kg. L’aragonesa, també d’acer, fa 0,81 m i pesa 7,25 kg. En tots dos casos, les tècniques de llançament són similars perquè els seus antecedents es troben a la barra de molí.

40520082

L’origen del tir de fona balear es troba en el món pastorívol, on la fona es feia servir per reunir el bestiar o per caçar animals petits. A l’edat antiga es va utilitzar com a instrument de guerra i així consta en els relats de les guerres púniques i gregues. Hi ha dues modalitats de joc: llançar una pedra tan lluny com sigui possible, llarga distància, o fer blanc, punteria, fent servir, en tots dos casos, una fona per al llançament. Aquesta fona pot estar feta de qualsevol material d’origen animal o vegetal i la seva longitud màxima és d’un metre. La modalitat de punteria o precisió és la més practicada i consisteix a encertar el tir en una diana, que se situa a una distància de 30, 60 o 90 passes (una passa equival a 0,65 m). Segons el tipus de joc, la diana es col•loca a una distància determinada. La diana està formada per un quadrat de fusta d’1,20 m de costat que s’ha subjectat al terra per mitjà d’un suport. El blanc de la diana és al centre del quadre, damunt d’un cercle de metall de 0,50 m. Els segells estan units a una vinyeta que reflecteix moments de cada activitat.

Comparteix-lo a les teves xarxes