ENVIAR EN LÍNIA

Envia documents des de qualsevol dispositiu i des de qualsevol lloc amb la mateixa validesa legal.

Burofax

Enviar documents de manera urgent i segura

Carta

Envia una carta digital, ordinària o certificada

Tarjeta Postal

Enviar postals digitals a través d'internet

PREPARAR TRAMESES

Imprimeix les teves etiquetes i paga les teves trameses abans d'anar a l'oficina de Correos

PAQ 48

Lliurament en 24/48 hores, segons origen destinació

Carta certificada

Garanteix la recepció mitjançant signatura

Notificaciones Administrativas

Servei indicat per a comunicacions legals

ET PODEM AJUDAR

Emissions

Emissió

BAILES Y DANZAS POPULARES

  • Data d'emissió: 04/06/2009
  • Procediment d'impressió: Huecograbado
  • Paper: Estucado, engomado, fosforescente
  • Mida del segell: 28,8 x 74,7 (vertical) y 74,7 x 28,8 (horizontal)
  • Efectes en plec: 40
  • Valor postal dels segells: 0,43 €
  • Tiratge: 550.000 sellos de cada motivo
  • Dentat: 13 3/4

El folklore de Castella i d’Euskadi es plasma a la sèrie Balls i danses populars amb aquests segells de gran format, horitzontal i vertical, dedicats a la rueda i l’aurresku.

10620091

Al País Basc la riquesa i la varietat de la dansa són tan grans que cada regió i localitat té els seus propis balls. De molts, se’n desconeixen els orígens i l’època i un dels més populars és l’aurresku. Aquest s’emmarca en l’antiga dansa anomenada sokadantza o dansa de corda i és el ball més identificador de la cultura basca. Hi participa un grup d’homes que formen una corda o soka agafats per les mans o d’un mocador. El primer o aurreskulari i l’últim o atzeskulari són els més importants. La dansa, al so del txistu i el tamborí, comença amb una volta per la plaça i, quan arriba davant de les autoritats, l’aurreskulari balla els primers passos trenats llançant la boina a terra. Dos o quatre homes de la corda surten a buscar la parella de l’aurreskulari, que balla davant seu un dels temps de la dansa. L’atzeskulari i la seva parella, i els components de la corda i les seves respectives acompanyants, que queden separades dels homes per uns mocadors, repeteixen el mateix cerimonial. Posteriorment es balla el desafiament, en què l’aurreskulari i l’atzeskulari interpreten un altre temps demostrant les seves agilitats i destreses. En finalitzar l’exhibició s’admet la participació del públic. Actualment, l’aurresku el sol ballar un solista, l’aurreskulari, en actes públics, polítics i religiosos, i hi ha ballarins professionals.

10620092

El ball de la rueda és característic de la zona castellano-lleonesa i té diferents noms segons el lloc topogràfic. Així, a Burgos i a Lleó conserva aquest nom, a Valladolid i Segòvia es denomina corrido i a Salamanca, charrada. El ballen grups nombrosos de balladors, per donar forma a la roda, en espais oberts, principalment a les places dels pobles o al voltant dels rollos o picotas. Les parelles ballen lliures, amb els braços en creu i interpretant els mateixos passos. Els homes prenen posició per la part de fora i les dones, per la interior i comencen a fer girs i moviments rotatoris que cada vegada es van fent més ràpids i animats. El ritme més representatiu i antic és en compàs de 5/8, acompanyat generalment de la dolçaina i el tamborí, tot i que també s’hi admeten la gaita i la pandereta. Aquest tipus de ball es practica a una bona part del món i és molt comú als països de l’àrea mediterrània.

Comparteix-lo a les teves xarxes