ENVIAR EN LÍNIA

Envia documents des de qualsevol dispositiu i des de qualsevol lloc amb la mateixa validesa legal.

Burofax

Enviar documents de manera urgent i segura

Carta

Envia una carta digital, ordinària o certificada

Tarjeta Postal

Enviar postals digitals a través d'internet

PREPARAR TRAMESES

Imprimeix les teves etiquetes i paga les teves trameses abans d'anar a l'oficina de Correos

PAQ 48

Lliurament en 24/48 hores, segons origen destinació

Carta certificada

Garanteix la recepció mitjançant signatura

Notificaciones Administrativas

Servei indicat per a comunicacions legals

ET PODEM AJUDAR

Emissions

Emissió

EFEMÉRIDES

  • Data d'emissió: 01/03/2010
  • Procediment d'impressió: Offset
  • Paper: Estucado, engomado, fosforescente
  • Mida del segell: 28,8 x 40,9 mm. (vertical)
  • Efectes en plec: 50
  • Valor postal dels segells: 0,34 €
  • Tiratge: 320000
  • Dentat: 13 3/4

Amb aquest segell de la sèrie Efemèrides es commemora el Bicentenari de les Corts constituents del 1810, que van donar una nova orientació política a la història d’Espanya.

10320101

A San Fernando (Cadis), aleshores anomenada Villa de la Real Isla de León, el 24 de setembre del 1810, es va celebrar la reunió de les primeres Corts generals i extraordinàries de la història d’Espanya. Aquest fet va assentar les bases d’un Estat democràtic i de dret que va acabar amb l’antic règim i va donar pas a un nou sistema d’organització política. Per primer cop, es van establir la sobirania nacional, la divisió de poders, la inviolabilitat dels diputats, la igualtat de drets entre els espanyols de la península i d’ultramar, la llibertat d’impremta i la necessitat d’elaborar una constitució, que va veure la llum l’any 1812. Les Corts de l’illa de León van significar el triomf del diàleg entre les diferents idees polítiques i la necessitat de crear un nou ordre social. 

Les Corts es van reunir a San Fernando perquè durant la guerra de la Independència aquest era l’únic territori d’Espanya que no estava ocupat per les tropes franceses. Hi van anar més d’un centenar de diputats procedents de tot Espanya i dels territoris d’Amèrica i les Filipines que, a la Iglesia Mayor, van jurar: defensar la religió catòlica i la integritat d’Espanya i alliberar el país dels seus opressors, conservar com a rei Ferran VII i els seus successors, i exercir fidelment el càrrec per al qual havien estat nomenats. Ben aviat van aparèixer diferents tendències, com ara els reformistes o liberals, que defensaven els principis de la Revolució Francesa; els absolutistes, partidaris del retorn del monarca (Ferran VII) i del regnat absolut, que van rebre el nom de servils; i el grup dels americans, preocupats pel futur de les seves pàtries.


 

Les Corts es van instal•lar al teatre de l’illa de León des del 24 de setembre de 1810 fins al 20 de febrer de 1811. Després es van traslladar a Cadis, on es va promulgar la Constitució del 1812. El rei Ferran VII, per decret del 4 de maig del 1814, va abolir aquest primer text constitucional, símbol del liberalisme. Gràcies a la seva resistència al setge francès, l’illa de León va rebre el títol de ciutat i va canviar el seu nom pel de San Fernando.
 

Comparteix-lo a les teves xarxes