ENVIAR EN LÍNIA

Envia documents des de qualsevol dispositiu i des de qualsevol lloc amb la mateixa validesa legal.

Burofax

Enviar documents de manera urgent i segura

Carta

Envia una carta digital, ordinària o certificada

Tarjeta Postal

Enviar postals digitals a través d'internet

PREPARAR TRAMESES

Imprimeix les teves etiquetes i paga les teves trameses abans d'anar a l'oficina de Correos

PAQ 48

Lliurament en 24/48 hores, segons origen destinació

Carta certificada

Garanteix la recepció mitjançant signatura

Notificaciones Administrativas

Servei indicat per a comunicacions legals

ET PODEM AJUDAR

Emissions

Emissió

FIESTAS POPULARES

  • Data d'emissió: 20/01/2011
  • Procediment d'impressió: Offset
  • Paper: Estucado, engomado, fosforescente
  • Mida del segell: 28,8 x 40,9 mm. (vertical)
  • Efectes en plec: 50
  • Valor postal dels segells: 0,35 €
  • Tiratge: 300.000
  • Dentat: 13 ¾

L’origen de la Festa de Sant Sebastià del Pont de Suert, de la qual ara se celebra el 425 aniversari, és a la confraria que duu el mateix nom. Tot i que aquesta es va crear l’any 1503, no es va formalitzar fins al 1586. Aquesta festivitat, que se celebra els dies 19, 20 i 21 de gener, consta d’actes religiosos i civils que es contemplen al text fundacional i als estatuts de l’entitat, recollits al Llibre Vell de la confraria. Els seus reglaments mantenen l’esperit de devoció i culte a sant Sebastià i de germanor entre els membres de l’associació, amb ajuda als més necessitats, atenció als malalts i assistència als enterraments.

40120111

La festa comença el dia 19 quan es fa fosc, amb la missa de vigília de sant Sebastià, que dóna pas al sopar que se celebra a la seu de la confraria. El dia 20, després d’esmorzar, se celebra la missa de solemnitat de sant Sebastià i, tot seguit, la processó pels carrers del poble. Un cop finalitzat l’acte religiós, se celebra el dinar de confrares durant el qual es lliura una perdiu al Pare Predicador. Quan es fa fosc, abans del sopar, es resa el rosari i s’adora la relíquia de sant Sebastià. El dia 21, després d’esmorzar, se celebra una eucaristia en record dels confrares que han mort durant l’any i posteriorment es fa un dinar durant el qual s’escullen els nous priors, que seran els encarregats d’organitzar la festa del proper any. En la cerimònia d’elecció, els dos priors que han gestionat la confraria i han organitzat la festa durant l’any lliuren una safata amb una poma vermella als confrares que seran els nous priors i aquests, en acceptar-la, queden formalment nomenats. Després es fa el lliurament de la poma a les noves priores, que solen ser les esposes dels priors acabats de nomenar. La jornada finalitza amb el sopar, l’últim àpat ritual amb què conclou la festivitat de Sant Sebastià. La tradició gastronòmica es nodreix de productes ribagorçans en què intervenen, entre altres, la girella, un embotit ancestral, tradicional de la cuina de la confraria, que elaboren un grup de dones voluntàries del Pont de Suert amb la col•laboració del cuiner de la confraria.

El 19 d’octubre del 2010, la Generalitat de Catalunya va declarar la festivitat Festa Tradicional d’Interès Nacional. Al fons, el segell reprodueix un fragment del text fundacional i en primer pla, una mà amb una poma vermella, que simbolitza el lliurament als nous priors.

Comparteix-lo a les teves xarxes