ENVIAR EN LÍNIA

Envia documents des de qualsevol dispositiu i des de qualsevol lloc amb la mateixa validesa legal.

Burofax

Enviar documents de manera urgent i segura

Carta

Envia una carta digital, ordinària o certificada

Tarjeta Postal

Enviar postals digitals a través d'internet

PREPARAR TRAMESES

Imprimeix les teves etiquetes i paga les teves trameses abans d'anar a l'oficina de Correos

PAQ 48

Lliurament en 24/48 hores, segons origen destinació

Carta certificada

Garanteix la recepció mitjançant signatura

Notificaciones Administrativas

Servei indicat per a comunicacions legals

ET PODEM AJUDAR

Emissions

Emissió

PENDONES DE LEON

  • Data d'emissió: 12/06/2012
  • Procediment d'impressió: Huecograbado
  • Paper: Estucado, engomado, fosforescente
  • Mida del segell: 57,6 x 40,9 mm (horizontal)
  • Efectes en plec: 25
  • Valor postal dels segells: 0,85 €
  • Tiratge: 300.000
  • Dentat: 13 ¼ (horizontal) y 13 ¾ (vertical)

En record de les ensenyes de l’antic regne lleonès, es posa en circulació el segell dedicat als Pendons de Lleó. La imatge s’il•lustra amb quatre estendards que onegen al vent i estan hissats sobre llargs pals.

20620121

L’origen del pendó està lligat a l’època medieval. Era una mena de bandera o insígnia militar utilitzada com a distintiu pels senyors feudals i les seves milícies. En les guerres medievals no hi havia exèrcits organitzats i els reis i nobles reunien les seves mainades, homes armats al seu servei, que s’identificaven gràcies a les banderes i els colors heràldics. S’elaboraven amb llana, roba o seda adomassada, eren de dimensions variables, i acabaven en una o diverses puntes, la inferior de les quals era més curta que la superior perquè no s’arrossegués per terra. Els pendons se subjectaven en un llarg pal o en una asta que podia fer fins a 13 metres, i el pes del conjunt podia arribar als 35 kg. Entre els diferents tipus de pendons hi havia el pendó caballeril, utilitzat com a insígnia pels senyors que tenien més de 10 i menys de 50 cavallers; el pendó de Castella o morat, que identificava els reis; i el pendó posadero, que es plantava per designar els llocs en què havien d’acampar les hosts i indicava que el senyor tenia a les seves ordres més de 50 i menys de 100 cavallers.

Amb el temps els pendons van passar a la societat civil i eclesiàstica i l’Església i les confraries religioses els van utilitzar per guiar les processons i celebracions cristianes. A la part superior de la vara es va incorporar una creu.

Als pendons lleonesos el color és un signe d’identitat. Així, el vermell carmesí s’identifica amb el color del regne de Lleó i apareix al seu escut heràldic i al pendó reial; el verd és el color de l’islam i està relacionat amb la Reconquesta; el morat s’associa popularment a la guerra de les Comunitats i als cultes de Setmana Santa; el blau està relacionat amb la Immaculada i s’afirma que la bandera de la guarnició de Lleó, del 1596, era de color blau, vermell i blanc. Els tons blanc, groc i crema se solen utilitzar com a senyal de pau durant la guerra i en el culte al Sagrament.

En els últims anys han sorgit organitzacions dedicades a l’estudi, la recuperació, la conservació i la difusió dels pendons històrics que formen part del patrimoni cultural de l’antic regne de Lleó.

Comparteix-lo a les teves xarxes