ENVIAR EN LÍNIA

Envia documents des de qualsevol dispositiu i des de qualsevol lloc amb la mateixa validesa legal.

Burofax

Enviar documents de manera urgent i segura

Carta

Envia una carta digital, ordinària o certificada

Tarjeta Postal

Enviar postals digitals a través d'internet

PREPARAR TRAMESES

Imprimeix les teves etiquetes i paga les teves trameses abans d'anar a l'oficina de Correos

PAQ 48

Lliurament en 24/48 hores, segons origen destinació

Carta certificada

Garanteix la recepció mitjançant signatura

Notificaciones Administrativas

Servei indicat per a comunicacions legals

ET PODEM AJUDAR

Emissions

Emissió

BICENTENARIO DE LA CONSTITUCIÓN DE 1812

  • Data d'emissió: 16/03/2012
  • Procediment d'impressió: Huecograbado
  • Paper: Estucado, engomado, fosforescente
  • Mida del segell: 33,2 x 49,8 mm. (vertical)
  • Efectes en plec: 25
  • Valor postal dels segells: 0,36 €
  • Tiratge: 300.000 sellos
  • Dentat: 12 ¾

Coincidint amb el Bicentenari de la Constitució de 1812, es posa en circulació un segell commemoratiu que reprodueix la portada de l’edició de luxe gravada per José María de Santiago i dedicada a les Corts. Aquesta obra, publicada l’any 1822, durant el trienni liberal, presenta tot el text emmarcat dins una orla arquitectònica i el principi de cada títol, decorat amb una al•legoria al•lusiva al seu contingut.

30320121

Formada per deu títols i 384 articles, la Constitució del 1812 és un dels textos jurídics liberals més importants de la història. Va ser aprovada per les Corts de Cadis el 19 de març del 1812, el dia de la festivitat de sant Josep, i per això és coneguda popularment com “La Pepa”. Molts dels seus principis fonamentals continuen vigents actualment i en el moment de la seva proclamació va significar un avenç de modernitat i una ruptura amb l’Antic Règim.

Els principals trets que estableix són la sobirania nacional; la separació dels poders legislatiu, executiu i judicial; el dret de representació; i el reconeixement de drets individuals, com ara la llibertat d’expressió, de premsa i d’impremta, la inviolabilitat del domicili, la llibertat personal i el dret a la propietat. Així mateix, estableix com a forma d’estat la monarquia constitucional i limitada i instaura la igualtat dels ciutadans davant la llei. També estableix la religió catòlica com a única confessió religiosa de l’estat i el sufragi universal masculí indirecte per als majors de 25 anys, que triaran els compromissaris que, al seu torn, elegiran els diputats.

La Constitució va regir durant escassos períodes de temps (de 1812 a 1814; durant el trienni liberal de 1820 a 1823 i en el període de 1836 a 1837) i va patir els avatars polítics del primer terç del segle XIX, tot i que va tenir un significat transcendental en la història d’Espanya i va establir les bases de les constitucions posteriors. Va ser jurada en els territoris de les colònies americanes i va servir de model constitucional per a una gran part de les repúbliques que es van independitzar entre el 1820 i el 1830. No va ser debades que en la composició del text van participar representants de les colònies que, posteriorment, van contribuir a la redacció de les constitucions dels seus països. Va ser traduïda a l’anglès, francès, alemany, portuguès i italià com un dels textos jurídics i democràtics més cèlebres del moment.

Comparteix-lo a les teves xarxes