ENVIAR EN LÍNIA

Envia documents des de qualsevol dispositiu i des de qualsevol lloc amb la mateixa validesa legal.

Burofax

Enviar documents de manera urgent i segura

Carta

Envia una carta digital, ordinària o certificada

Tarjeta Postal

Enviar postals digitals a través d'internet

PREPARAR TRAMESES

Imprimeix les teves etiquetes i paga les teves trameses abans d'anar a l'oficina de Correos

PAQ 48

Lliurament en 24/48 hores, segons origen destinació

Carta certificada

Garanteix la recepció mitjançant signatura

Notificaciones Administrativas

Servei indicat per a comunicacions legals

ET PODEM AJUDAR

Emissions

Emissió

Reconocimiento de las mugas fronterizas

  • Data d'emissió: 08/01/2013
  • Procediment d'impressió: Offset
  • Paper: estucado, engomado fosforescente
  • Mida del segell: 28,8 x 40,9 mm. ( vertical)
  • Efectes en plec: 50
  • Valor postal dels segells: 0,52 €
  • Tiratge: Tirada: 300.000
  • Dentat: 13 3/4

Amb aquest segell dedicat al Reconeixement de les fites frontereres 1513-2013 es recorda el tractat de veïnatge, amistat, ajuda mútua, protecció i aprofitament de les pastures, els passos i les aigües entre les valls pirinenques d’Aragó i França.

50120131

Les fites o mollons indiquen les línies frontereres entre Espanya i França a través de les valls altes dels Pirineus. En època medieval, i per mantenir la unitat geogràfica, econòmica i comercial entre els pobles de les muntanyes, es van establir acords que permetien que els habitants de cada banda es traslladessin d’un país a l’altre amb el seu bestiar per pastar o per proveir-se de llenya i subministraments. Per assegurar la protecció de les persones i els animals es van fer hospitals o albergs a la muntanya que tenien cura de la seva seguretat.

En aquest context trobem el Tractat del Port d’Astún, signat l’any 1131 sota el regnat d’Alfons I d’Aragó. Aquest monarca va concedir l’ús de les pastures frontereres de Candanchú, La Raqueta i l’Espelungué als monjos de l’Hospital de Santa Cristina. Entre les dues zones pirinenques generalment hi va haver una bona relació, fins que dos segles més tard el rei Martí l’Humà va prohibir que els francesos gaudissin dels terrenys i de les pastures per haver donat suport al compte de Foix en contra del rei d’Aragó.

En el segle xvi, sota el regnat de Ferran el Catòlic, es va restablir l’acord amb els pastors veïns. L’any 1513, aquest monarca va atorgar a la ciutat de Jaca la propietat indiscutible del territori d’Astún i es va arribar a un nou acord que establia la concòrdia entre les dues fronteres, pel qual Jaca es comprometia a entregar anualment cent sous jaquesos als seus veïns.

Per ratificar el reconeixement de les fites frontereres derivades del Tractat del Port d’Astún, cada any, l’Ajuntament de Jaca i els ajuntaments de les localitats franceses de la Vall d’Aspe, Urdos, Cette-Eygun i Etsaut, celebren una jornada d’apropament i de reconeixement dels mollons en què subscriuen les actes que posteriorment transmeten als seus respectius governs.

Al segell es fa una interpretació del reconeixement de les fites amb la reproducció d’una fita o molló i les mans unides dels quatre regidors municipals, com a mostra d’agermanament i bon veïnatge.

Comparteix-lo a les teves xarxes